Вицепрезидентът Илияна Йотова представя България на XVIII Среща на върха на

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова представя България на XVIII Среща на върха на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова представя България на световна среща на Франкофонията в Тунис

Вицепрезидентът Илияна Йотова показва България на XVIII Среща на върха на Франкофонията, която се организира на остров Джерба, Тунис, оповестиха от прессекретариата на президента.

 

Темата на форума е „ Свързаността в многообразието: дигитализацията, вектор за развиване и взаимност във франкофонското пространство “. България е член на Международната организация на Франкофонията от 31 години.

 

Вицепрезидентът бе посрещната от президента на Тунис Каис Сайед и генералния секретар на Международната организация на Франкофонията Луиз Мушикивабо.

 

В рамките на форума Илияна Йотова имаше неофициални диалози с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, с френския президент Еманюел Макрон и външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи. Йотова беседва и с Джан Сон Мин – секретар по стратегическо развиване в кабинета на президента на Република Корея.

 

По-рано вицепрезидентът посети българския павилион във франкофонското населено място, основан от Министерството на външните работи, Министерството на културата и Сдружението на общините.

 

Страната ни е показана с присъщи български артикули – розово масло, лавандула, мед. Голям интерес измежду посетителите провокират дървени кирилски букви, с които всеки искащ може да изпише своето име. На павилиона е показана и изложбата „ България от птичи взор “ на Държавния културен институт. 

 

В неделя Илияна Йотова ще взе участие в полемики „ Недоверието на жителите “ и „ Жените и младежите – предпочитани цели на Франкофонията “.

 

В ръководената от вицепрезидента българска делегация взе участие и служебният министър на външните работи Николай Милков.

 

България е призната за пълновръстен член на Международната организация на франкофонията по време на Петата среща на високо ниво на френскоезичните страни  в Порт Луи, о. Мавриций, която се организира от 16 до 18 октомври 1993 година България е показана от президента Желю Желев.

 

Международната организация на Франкофонията е основана през 1970 година като Агенция за културно и техническо съдействие.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР